Οικοτροφείο

Οικοτροφείο προβλέπεται να λειτουργεί για 40 περίπου κορίτσια 3 έως 30 ετών τα οποία αδυνατούν να φοιτούν ως εξωτερικά:

Σήμερα φιλοξενούνται 25 ωφελούμενοι

  • Λόγω παντελούς απουσίας οικογενειακού περιβάλλοντος
  • Λόγο επιβεβλημένης ανάγκης απομάκρυνσης τους από το οικογενειακό περιβάλλον, που υποφέρει είτε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα (κακοποίηση, ψυχοπαθολογία οικογένειας, κλπ) είτε από οικονομική ανέχεια.
  • Λόγω απόστασης, καθώς τα προγράμματα του Ιδρύματος παρακολουθούν ΑΜΕΑ από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπου παρατηρείται ανυπαρξία ανάλογων πλαισίων.

Σε επίπεδο διαβίωσης τα παιδιά στο οικοτροφείο μένουν σε διαμερίσματα (σαν μεγάλα σπίτια) που  προσομοιάζουν το οικογενειακό περιβάλλον. Τα δωμάτιά τους έχουν  2 – 3 κρεβάτια με τουαλέτα και μπάνιο. Το διαμέρισμα έχει ένα μεγάλο σαλόνι όπου μπορούν να χαλαρώσουν βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας διάφορα παιχνίδια. Μια μικρή κουζίνα εξυπηρετεί τις μικρές έκτακτες ανάγκες τους.

Απασχολούνται με δημιουργικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, σε συνεργασία των παιδαγωγών με την Ιατροπαιδαγωγική ομάδα. Στην υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων συμμετέχουν ενεργά εθελοντές. Επίσης το πρόγραμμά τους είναι εμπλουτισμένο με συχνές εξόδους για ψυχαγωγικούς και κοινωνικούς λόγους.

Σήμερα στο οικοτροφείο φιλοξενούνται 25 κορίτσια σε καινούργιες εγκαταστάσεις. Τρεις ειδικοί παιδαγωγοί εργάζονται με κυλιόμενο ωράριο σε 24ωρη βάση, φροντίζοντας όλες τους τις ανάγκες όπως οι μητέρες στις κανονικές οικογένειες.

Φιλοσοφία του Ιδρύματος είναι τα παιδιά να μην απομακρύνονται τελείως από τις οικογένειές τους παρά μόνο για όσο χρονικό διάστημα κρίνει η Ιατροπαιδαγωγική ομάδα απαραίτητο. Για το λόγο αυτό στηρίζει με συχνές επαφές και συναντήσεις την οικογένεια, ούτως ώστε να μπορούν να δεχτούν τα παιδιά τους με τις ιδιαιτερότητές τους.

Ακολουθώντας αυτή τη φιλοσοφία τα παιδιά επισκέπτονται τις οικογένειές τους τα Σαββατοκύριακα και στη διάρκεια των διακοπών, (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι).

Εσωτερ.Κανονισμός Οικοτροφείου-Aναθεώρηση Mάρτιος 2018

ΟΙΚΟΤΡΟΦ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1-ΦΑΡΜΑΚΑ

ΟΙΚΟΤΡΟΦ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΟΙΚΟΤΡΟΦ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ3-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

ΟΙΚΟΤΡΟΦ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ4-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: